Koptelefoon FAQ – de meest gestelde vragen over hoofdtelefoons

In de basis weten we natuurlijk allemaal wel wat een koptelefoon is. Echter is er veel variatie op dit gebied, en niet voor iedereen is altijd even goed duidelijk wat welke koptelefoon nu precies doet. Hieronder behandelen we de meest gestelde vragen op het gebied van koptelefoons. Want welke soorten koptelefoons zijn er zoal? Daarnaast laten we je zien wat je allemaal moet weten over draadloze koptelefoons. Ook laten we je zien of er geschikte koptelefoons voor kinderen te koop zijn. Tevens geven we je enkele aanbevelingen op het gebied van merken. We vertellen je daarnaast of je jouw koptelefoon dient te onderhouden. Ook gaan we op in noise cancelling, een relatief nieuwe toevoeging aan koptelefoons waar nog niet iedereen bekend mee is. Toch kan deze feature van meerwaarde zijn voor jou. Lees snel verder voor alle antwoorden op jouw vragen in deze koptelefoon FAQ. Voor antwoorden op veelgestelde vragen over oortjes kijk je in onze oordopjes FAQ.

Bekijk en bestel direct de beste oordopjes

Welke soorten koptelefoons zijn er?

Als je op zoek gaat naar een geschikte koptelefoon, zullen er vele keuzes zijn die je moet maken. Ten eerste moet je kiezen tussen een koptelefoon met draad of draadloze koptelefoons. Daarnaast heb je de keuze op het gebied van oorkussens. Je hebt oorkussens die over ear zijn, oftewel deze gaan over het gehele oor heen. Daarnaast kun je kiezen voor on ear hoofdtelefoons. Hierbij staat het oorkussen op het oor. Wat je prefereert zal afhankelijk zijn van wat je het meest comfortabel vindt. Ook kun je kiezen voor koptelefoons met noise cancelling functies. Tot slot zijn er hoofdtelefoons voor specifieke functies. Zo zijn er koptelefoons om muziek mee te luisteren, maar er zijn ook varianten die geschikt zijn voor het tv kijken.

Hoe maakt een draadloze koptelefoon contact met je toestel?

Dit een een veelgestelde vraag en verdient daarom een plaatsje in deze koptelefoon FAQ. Normaal gesproken is er een draad die je gebruikt om verbinding te maken met je toestel naar keuze (computer, laptop, tablet, telefoon, mp3 speler of tv). Bij zowel dure als goedkope draadloze koptelefoons ontbreekt het snoer logischerwijs. Gelukkig kun je hierbij gebruik maken van Bluetooth om een connectie te maken tussen je koptelefoon en je apparaat naar keuze.

Moet ik een draadloze koptelefoon opladen?

Ja, draadloze koptelefoons zijn namelijk voorzien van een accu. Als deze voldoende opgeladen is, kun je weer uren vooruit. Over het algemeen wordt een laadkabel meegeleverd.

Zijn er ook koptelefoons voor kinderen verkrijgbaar?

Jazeker, bij de meeste grote webshops zijn er ook hoofdtelefoons verkrijgbaar die speciaal op maat gemaakt zijn voor kinderen. Kijk anders naar de beste koptelefoons voor kinderen.

Wat is de beste koptelefoon voor mij?

Koptelefoon FAQ - Marshall Monitor II ANCOok weer een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is. In deze koptelefoon faq hebben we daarom zo goed mogelijk getracht om hier een antwoord op te geven. Om te bepalen wat de beste koptelefoon voor jou is, is het aan te raden eerst even erbij stil te staan waar je de koptelefoon nu eigenlijk voor wilt gaan gebruiken. Je hebt hierboven al kunnen lezen dat er speciale koptelefoons zijn voor bijvoorbeeld het kijken van de tv, maar er zijn uiteenlopende varianten die meer geschikt zijn voor een specifieke activiteit. Hierbij kun je denken aan het luisteren van muziek, gamen, films en series kijken, telefoneren, reizen en voor tijdens het sporten. Tevens kun je speciale studio koptelefoons kopen.

Wanneer je dit bepaalt hebt, kun je gaan kijken naar specifieke elementen. Prefereer je een hoofdtelefoon met draad of heb je liever een draadloze headset? Ook kun je kijken naar de merken die beschikbaar zijn. Zoals je bij de volgende vraag kunt lezen, zijn er vele bekende merken waar je voor kunt kiezen. De kans is dus groot dat jouw favoriete merk ook te vinden is. Daarna kijk je naar het type oorkussen dat je prefereert. Hierbij kun je kiezen voor goede over ear koptelefoons of on ear modellen. Als je opteert voor een draadloze variant, loont het om te checken hoe lang de accu meegaat. Zo zijn er modellen die maar een paar uur meegaan, maar er zijn ook koptelefoons die langer dan 25 uur aan één stuk te gebruiken zijn.

Veel mogelijkheden

Op het gebied van koptelefoons zijn er vele mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kijken of er een afstandsbediening aanwezig is in de kabel van een hoofdtelefoon. Hiermee kun je diverse zaken aansturen. Stel, je bent muziek aan het luisteren. Aan de hand van een afstandsbediening pauzeer je de muziek wanneer jij dat wilt. Ook kun je vaak nummers selecteren en kun je de volume van je muziek aanpassen. Kabelbreuk voorkomen is uiteraard aan te raden door netjes met de kabel om te gaan.

In diverse modellen van bekende en onbekende koptelefoon merken zit ook een microfoon ingebouwd. Deze kun je gebruiken om te chatten tijdens het gamen, maar je kunt deze ook gebruiken om handsfree te bellen als je koptelefoon aangesloten is op je telefoon. Daarnaast zijn sommige modellen opvouwbaar en beschikken diverse varianten over een regelaar voor de volume in de oorschelp. Natuurlijk mogen ook diverse kleuren niet ontbreken binnen het aanbod van ieder zelf respecterende webshop. Ook is het een aanrader om reviews van gebruikers te lezen. Vooral op het gebied van geluidskwaliteit en draagcomfort kunnen deze recensies de doorslag geven. En kies je uiteindelijk voor een goedkope hoofdtelefoon of dure koptelefoon, het gaat er om dat het toestel voldoet aan jouw eisen.

Wat zijn de beste merken op het gebied van koptelefoons?

Er zijn vijf merken die er wat ons betreft bovenuit springen op dit moment. Hierbij gaat het om Bose, JBL, Beyerdynamic, Sony, Beats, AKG en Sennheiser. Andere merken die geliefd zijn onder Nederlandse consumenten zijn Audio-Technica, JVC, Marshall, Skullcandy, Plantronics, Jabra, SteelSeries, Fresh n’ Rebel en Pioneer.

Wat houdt noise cancelling precies in?

Wanneer je naar muziek luistert via een hoofdtelefoon, is het mogelijk dat je hinder ondervindt van geluiden uit de omgeving. Zo kan het zijn dat je in de trein zit en continu zowel de trein zelf als kletsende mensen hoort. Maar ook thuis kan het zijn dat je rustig wilt werken met muziek op, maar dat je de hele tijd je kinderen hoort spelen. Om geen last meer te hebben van geluiden uit je omgeving kies je voor een hoofdtelefoon met noise cancelling functies. Omgevingsgeluiden en ruis worden hierdoor gedempt. Bij basismodellen worden vooral de lage klanken goed gedempt, terwijl duurdere varianten over de gehele linie goed zijn in het dempen van alle geluiden. Sowieso is er bij noise cancelling een samenhang tussen prijs en kwaliteit. Hoe hoger de prijs, hoe beter de noise cancelling kwaliteiten zijn.

Moet ik onderhoud plegen aan mijn koptelefoon?

Toch een vraag die regelmatig voorkomt en daarom in deze koptelefoon FAQ staat. Er zijn diverse stappen die je kunt ondernemen om de levensduur van je koptelefoon te verlengen. Ten eerste is het aan te raden om je koptelefoon altijd veilig op te bergen. Zo voorkom je onnodige schade. Hiervoor zijn er diverse hoofdtelefoon accessoires te koop. Mocht je kiezen voor een variant met kabels, let er dan goed op dat je geen schade berokkent. Kabels kunnen niet alleen in de knoop raken, maar je kunt ze ook per ongeluk beschadigen door er bijvoorbeeld per ongeluk met je bureaustoel overheen te gaan. Het zijn de meest gevoelige onderdelen van een koptelefoon en de praktijk leert ons dat hier vaak schade ontstaat. Daarnaast is het aan te raden om de koptelefoon geregeld schoon te maken. Zo ontdoe je het apparaat niet alleen van bacteriën, maar je voorkomt tevens dat de geluidskwaliteit minder wordt.