Hoe zorg je ervoor dat je koptelefoon langer meegaat?
Van je nieuwe koptelefoon wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Op de levensduur van dit apparaat kun je zelf ook een hoop invloed hebben. Simpelweg zuinig zijn op je hoofdtelefoon maakt al een verschil. Maar er zijn nog meer stappen die je kunt ondernemen om de levensduur van je koptelefoon te optimaliseren. Hieronder zetten we deze handige tips voor je onder elkaar.
Bekijk en bestel direct de beste koptelefoons
Berg je koptelefoon goed op
De levensduur van je koptelefoon verlengen. Het lijkt logisch, en toch doen veel mensen het niet: je koptelefoon veilig opbergen. Dit ondanks dat bij specifieke modellen zelfs hoofdtelefoon accessoires zoals een hoes of tas worden meegeleverd. De beste bescherming voor een koptelefoon is een hardcase. Je hoofdtelefoon laten rondslingeren vergroot de kans op ongelukken. Een moment van onoplettendheid is alles wat nodig is om per ongeluk schade aan deze gadget te berokkenen. Vooral het draad is een gevoelig onderdeel (tenzij je natuurlijk een draadloze variant hebt gekocht).
Wees voorzichtig met het draad
Hierboven werd het al benoemd, maar bij koptelefoons met draad is de kabel het gevoeligste onderdeel. Het is dit onderdeel waar je het snelst schade aan oploopt. Dit is ook wat we in de praktijk zien. Zeker wanneer het draad lang is, kan het gebeuren dat je hier per ongeluk overheen rijdt met je bureaustoel. Daarnaast kan het draad in de knoop raken, wat tevens op den duur tot schade kan leiden. Als het snoer eenmaal kapot is, zul je de gehele koptelefoon moeten vervangen. Wees dus voorzichtig met dit onderdeel.
Maak je koptelefoon regelmatig schoon
Een andere manier waarop je de levensduur van je hoofdtelefoon kunt oprekken is door deze om de zoveel tijd grondig te reinigen. Deze gadget wordt namelijk continu blootgesteld aan bacteriën, van oorsmeer tot aan viezigheid van buitenaf. Dit kan invloed hebben op zowel de geluidskwaliteit als de algehele levensduur van het apparaat. Maak daarom een koptelefoon goed schoon. De hoofdband maak je schoon met alcoholdoekjes. Ga hierbij niet over de open delen.
Vermijd extreme temperaturen
Een hoofdtelefoon is een elektronische gadget, en elektronica kan nu eenmaal niet goed tegen extreme temperaturen. Nu komt het gelukkig niet zo vaak voor dat je te maken krijgt met extreme temperaturen, tenzij je jouw koptelefoon natuurlijk per ongeluk in de vriezer laat liggen. Maar er zijn wel scenario’s te bedenken waarin jouw hoofdtelefoon met zulke opvallende temperaturen te maken krijgt. Het beste voorbeeld hiervan is dat je jouw koptelefoon in de auto laat liggen tijdens een extreem warme zomerse dag. Tijdens dergelijke dagen kan het wel 40 of 50 graden Celsius worden in de auto, en hier kan je koptelefoon niet goed tegen.
Laad de accu niet te vaak op
Het is ook goed mogelijk dat je een draadloze koptelefoon hebt aangeschaft. Deze zijn steeds populairder aan het worden en het zal ons niet verbazen als in de toekomst de meerderheid van de mensen voor draadloze modellen kiest. De draadloze koptelefoons van nu beschikken over accu’s die over het algemeen relatief lang meegaan. Naast dat het aan te raden is dat je jouw accu oplaadt wanneer het nodig is, willen we tevens als tip meegeven dat je de hoofdtelefoon niet te vaak oplaadt. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de accu.